Κυριακή, Μαρτίου 22, 2009

ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ...

Και ναι μεν εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Δένδια η επαναφορά της "περιύβρισης αρχής" προκειμένου να σωθούμε, να λυτρωθούμε και να συχωρεθούν τα ποθαμένα μας (που είναι συζητήσιμο με ποιόν τρόπο, για ποιόν ακριβώς λόγο και από το όπλο τίνος πέθαναν)... Αλλά και πριν να εξαγγείλει ο υπουργός Δένδιας την επαναφορά της "περιύβρισης αρχής", ούτως ή άλλως υπήρχε μια κάποια ευαισθησία στην προστασία της καλής φήμης που πρέπει να έχει η εν λόγω αρχή.

Για παράδειγμα, διαβάζω στη wikipedia, αναφορικώς προς το συγκρότημα "Βαβυλώνα":
"...κυκλοφορούν στις αρχές του 1999 ένα CD Single και αργότερα την ίδια χρονιά τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο το "Κουαρτέτο Των Στοιχειών" η οποία θα ήταν και η τελευταία για τα περισσότερα αρχικά μέλη. Για το δεύτερο αυτό δίσκο, γυρίστηκε βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Πολισμανία" το οποίο όμως δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση λόγω λογοκρίσιας".

Βέβαια, είναι γνωστό πως η λογοκρισία έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια (και ίσως θα ήταν σκόπιμο ο υπουργός Δένδιας, μαζί με την περιύβριση αρχής να επαναφέρει και τη λογοκρισία, ώστε να γυρίσουμε για τα καλά κάμποσες δεκαετίες πίσω, πράγμα που θα βοηθήσει τους παλιότερους να θυμηθούν με νοσταλγία τα νιάτα τους, αλλά θα βοηθηθούν και οι νεώτεροι να καταλάβουν σε τι βούρκο μεγαλώσαμε και για ποιό λόγο βγήκαμε όπως βγήκαμε).

Τέλος πάντων, με αφορμή αυτό το ευγενές όραμα του υπουργού Δένδια, ας θυμηθούμε αυτό το ζουμερό βίντεοκλιπ που έπεσε θύμα της τηλεοπτικής λογοκρισίας:

Φοβούμαι πως όταν με το καλό επανέλθει η περιύβριση αρχής, το εν λόγω βιντεοκλίπ θα αποτελεί απαγορευμένο θέαμα, που όποιος το βλέπει και δείχνει να το απολαμβάνει, θα συλλαμβάνεται αυθωρεί και παραχρήμα.
Διότι έτσι είναι: Τας αρχάς πρέπει να τας σεβόμεθα!

(Εικών του Αγίου και Μεγάλου Φωτίου. Παρατηρούμε τα δάκτυλά του, που παραδόξως μας θυμίζουν τα δάκτυλα του Ε.Τ της ταινίας του Στήβεν Σπήλμπεργκ "Ε.Τ. ο εξωγήινος". Ανέκαθεν θεωρούσα πρωτοποριακή την βυζαντινή εικονογραφία)

Τώρα, που κολλάει ο Φώτιος με την περιύβριση Αρχής?
Ο προσεκτικός αναγνώστης του παρόντος μπλογκ, θα θυμάται ότι σε παλαιότερο ποστ είχαμε αναφέρει ένα "υποκοριστικό για τας Αρχάς", όπως το διέσωσε στο λεξικό του ο Μέγας Φώτιος, ο ιστορικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Το ξανα-αναφέρω, επειδή το βρήκα να υπάρχει και on-line (για τους δύσπιστους). Επιλέγετε το λεξικό του Φωτίου, γράφετε τη λέξη "Αρχίδια" και σας δίνει την γνωστή απάντηση:
"Ἀρχίδια τὰς ἀρχὰς ὑποκοριζόμενοι λέγουσιν".

Βέβαια σε λίγο καιρό ο Δένδιας θα μας χώνει στην ψειρού, αλλά χαλάλι του. Εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του πατριάρχου Φωτίου (που, στο κάτω-κάτω ανακηρύχθηκε και άγιος από την Εκκλησία).
Είναι ζήτημα πίστεως!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si