Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

ΑΧ, ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ...

Η διάσημη προτομή της Νεφερτίτης, που φιλοξενείται στο Βερολίνο, είναι μία «πλαστογραφία» που κατασκευάστηκε το 1912 ως πρότυπο για μελέτες πάνω στην πολυχρωμία, υποστηρίζει σε έργο του, που μόλις δημοσίευσε, ο γνωστός ιστορικός Τέχνης, Ανρί Στιερλέν.
(...)
Συσσωρεύονται οι ενδείξεις» που συνηγορούν πως είναι «αδύνατον» η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου να έχει φιλοτεχνηθεί πριν από 3.400 χρόνια, τόνισε ο ελβετός ιστορικός Τέχνης, ο οποίος δημοσίευσε το πόνημα «Η προτομή της Νεφερτίτης, μια απάτη της Αιγυπτιολογίας;» από τις εκδόσεις Infolio.

Σύμφωνα με τον Στιερλέν, συγγραφέα μίας πλειάδας έργων για την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και τον αρχαίο ισλαμικό κόσμο, η προτομή κατασκευάστηκε στο ίδιο το σκάμμα της ανασκαφής το 1912 από έναν καλλιτέχνη, ονόματι Γκέρχαρντ Μαρκς, με την προτροπή του υπεύθυνου γερμανού αρχαιολόγου Λούντβιχ Μπόρχαρντ.

Ο αρχαιολόγος επιθυμούσε να φιλοτεχνηθεί μία προσωπογραφία της βασίλισσας, της οποίας διαθέτουμε πλείστες εικόνες, στην οποία θα φορά την τιάρα, για την οποία γνωρίζαμε πώς ήταν, χρησιμοποιώντας αρχαίες μπογιές, που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή, κάνοντας πειράματα για την πολυχρωμία, τονίζει.

Όταν στις 6 Δεκεμβρίου 1912 επισκέφθηκε το σκάμμα ο πρίγκιπας της Γερμανίας, ανακάλυψε την προτομή, που θεωρήθηκε τότε αυθεντική και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου θαυμασμού από όλους. Ο αρχαιολόγος τότε δεν είχε «το θάρρος να γελοιοποιήσει» τους υψηλούς φιλοξενούμενούς του, τονίζει ο ιστορικός.

Κάτι τέτοια γράφει η είδηση από το σάϊτ της Ελευθεροτυπίας, και μια κραυγή αγανακτήσεως βγήκε από το στόμα μου, μόλις διάβασα την ιερόσυλη αυτή άποψη...

Είναι θλιβερό, αλλά οι αναθεωρητές των επικρατουσών απόψεων έχουν πάρει φόρα. Και είναι νομίζω καιρός κάποιος να τους κόψει το βήχα.
Διότι με τη φόρα που έχουν πάρει, σε λίγο θα αμφισβητήσουν και την αυθεντικότητα δικών μας ευρημάτων.

Που κακό ψόφο να'χουν δηλαδή οι παλιο-αναθεωρητές. Με τη φόρα που έχουν πάρει, με την αναίδεια και τη θρασύτητα που τους διακρίνει, σε λίγο θα αμφισβητήσουν και τη γνησιότητα του ήλιου (ή έστω του αστεριού) της Βεργίνας, και θα γίνουμε μπίλιες!


Βρε άει στο διάολο καραγκιόζηδες, που θα μας πείτε εσείς τι είναι και τι δεν είναι αυθεντικό, γκρεμίζοντας τη γαλήνη του εσωτερικού μας κόσμου!

Βρε δεν πα να λέτε ό,τι θέτε?
Για εμάς, η προτομή της Νεφερτίτης ήταν, είναι και θα είναι αυθεντική!

Άει σιχτίρ, τσαντίστηκα πάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si