Δευτέρα, Απριλίου 05, 2010

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

Ετεροχρονισμένα, πιθανόν λόγω του ότι φέτος η πρωταπριλιά έπεσε στη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας, οι γνωστοί κυνηγοί αντισημιτών εξέδωσαν μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το ότι και φέτος παρέμεινε “Ζωντανή η πασχαλινή παράδοση αντισημιτικών ενεργειών”.
(Κλικ εδώ).

Όπου ως “αντισημιτική ενέργεια” (και ως “λαϊκός αντισημιτισμός”) εκλαμβάνεται το “κάψιμο του Ιούδα” σε διάφορα χωριά της επικράτειας.
Τι να σου πω κι εγώ αναγνώστη μου...
Ουδέποτε έχω πάρει μέρος στο έθιμο, οπότε είμαι αναρμόδιος να το κρίνω. Υποθέτω πάντως, ότι μέσα στη γενικότερη τηλεοπτική δημοκρατία που ζούμε, ο κόσμος που επί μια βδομάδα έχει τιγκάρει στους Ζακχαίους και στους Βαραβάδες και στους Αβραάμ και στους Καϊάφες και στους Ιωσήφ και στους Ανανίες και έχει σιχαθεί να βλέπει τελώνες και σαδουκαίους και φαρισαίους, κάποια στιγμή νιώθει ότι δεν πάει άλλο και -απηυδισμένος- καίει τον πιο αδύναμο κρίκο: τον Ιούδα. Σου λέει, πάει τελειώσαμε με όλα αυτά, το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα επανέλθει στην κανονική του ροή, γιούχου!!!
Κάπως έτσι σκέφτεται ο κόσμος -και να μου το θυμηθείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα έθιμα γνωρίζουν τρελλή πανελλήνια δημοσιότητα μετά από την καθιέρωση της τηλεοπτικής κυριαρχίας, ενώ πριν απ' αυτήν αποτελούσαν απλώς περιθωριακά τοπικά φαινόμενα...

Πάντως, ευελπιστώ ότι του χρόνου τις απόκριες οι ελσίνκηδες θα βγάλουν κι άλλο φιρμάνι όπου θα εστιάζουν στο “κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου”.
Όρεξη να 'χει κανείς και οι ιδέες ποτέ δε στερεύουν! Κι εμένα άμα με χρηματοδοτούσαν για να κάθομαι σ' ένα γραφείο να κατεβάζω ιδέες, ξέρεις τι ιδέες θα κατέβαζα?

9 σχόλια :

  1. Ειναι τρλλοί όλοι τους στο ελληνικό χωριό και κοντά τους κι εμείς λίγο....άκου τώρα ..δύο νεκροί και κάμποσοι τραυματίες απο την χρήση βαρελότων και άλλων πολεμοφοδίων σε διάφορους μαχαλάδες του χωριού..επίκειται και η "καθοδος"- επιστροφή.....τέλος πάντων να είμαστε καλά και ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως εγώ το 'χω αποφασίσει εδώ και χρόνια: Αθήνα και πάλι Αθήνα όταν όλοι φεύγουν. Να αισθανθώ και λίγο τη μοναδικότητά μου βρε αδερφέ!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mόνο ο καρνάβαλος και ο Ιούδας νομίζετε ότι καίγονται; Tο κάψιμο της αρμάδας στις Σπέτσες, πού το βάζετε; To κάψιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού κάθε Αη Γιαννιού;

    Αλλά μήπως και τα αρνάκια εισαγωγής από Βουλγαρία που σιγοψήνονται στις σούβλες, δεν είναι ένδειξη αντιβουλγαρικής ενέργειας;

    Να επιληφθούν οι "ελσίνκηδες" για όλα! Άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα, απολύτως σωστές οι επισημάνσεις σου!
    :-)
    Αν και πιστεύω ότι για να σταματήσει το αντι-λουλουδικό έθιμο του καψίματος του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, θα πρέπει να κινητοποιηθούν (άμεσα) οι Οικολόγοι-Πράσινοι -ως πιο αρμόδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπαν του τρελόυ να χέσει και εκείνος ξεκωλόθηκε...
    Ήμαρτον ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Antidrasi+sex, μάλλον συμφωνούμε, ε?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε προφανώς.
    Είπαμε, όχι στον αντισημιτισμό, αλλά ήμαρτον, σε λίγο θα είναι αντισημιτισμός όταν σφυρίζεται φάουλ εις βάρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα ακόμα να καταγγείλω και άλλη μία κατάφωρη αντισημιτική ενέργεια, παγκόσμιας εμβέλειας: Σε κανένα από τα επίσημα γεύματα που παραθέτουν οι ελληνικές αρχές δεν προσφέρουν το γευστικότατο παραδοσιακό εβραϊκό κουλούρι (γνωστό και ως κουλούρι Θεσσαλονίκης), το περίφημο σιμίτι. Ούτε στις δεξιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε στον Λευκό Οίκο, ούτε πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. *Antidrasi+sex, και που να σφυριχτεί κανένα ανύπαρκτο πέναλτυ από Έλληνα διαιτητή, σε συνάντηση Μακάμπι Χάϊφα-Βέρντερ Βρέμης...
    Εκεί να δεις τι θα σούρουν στο διαιτητή οι παρατηρητές του Ελσίνκι...

    *Κατερίνα, και πάλι έχεις δίκιο! Αν αυτό που καταγγέλλεις δεν αποτελεί τυπικό δείγμα υποτίμησης της εβραϊκής μαγειρικής, τότε τι είναι? Εεε?
    Το συν-καταγγέλλω λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si