Παρασκευή, Δεκεμβρίου 17, 2010

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΜΑΣ...

Υπάρχουν σήμερα κοινότητες Παγανιστών (είτε Ιουδαίων είτε Καναανιτών) μέσα στο Ισραήλ; Αν ναι, πως αντιμετωπίζονται από το κράτος, το ιερατείο της εβραϊκής θρησκείας και την κοινωνία γενικότερα;

Πέρα από το Ισραήλ, πρέπει να δούμε τι γίνεται και στο Λίβανο. Η περιοχή της αρχαίας Καναάν εκτεινόταν από τις νοτιότερες ακτές της Συρίας, περνούσε μέσα από το Λίβανο, περιελάμβανε ένα μικρό μέρος της δυτικής Ιορδανίας και συνέχιζε μέσα στα όρια του σημερινού Ισραήλ. Προσωπικά διατηρώ επαφές με ανθρώπους από το Ισραήλ και το Λίβανο.
Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση πάντως αγνοεί τη δραστηριότητά τους, μιας και έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζει τις παγανιστικές θρησκείες. Πρόσφατα άκουσα για την ιστορία ενός καλλιτέχνη ο οποίος κατασκεύασε αγάλματα της Θεάς Asherah. Αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει αυτά τα αγάλματα ως δημιουργήματα διακόσμησης ή ψυχαγωγίας και όχι λατρείας, λόγω των νόμων που βασίζονται στις θεϊκές εντολές και που απαγορεύουν τη δημιουργία αγαλμάτων των θεοτήτων.
Στο Λίβανο, ο πολίτης θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρηθεί στα κρατικά έγγραφα ως πιστός αποκλειστικά μιας εκ των τριών επίσημων θρησκειών -Ιουδαϊσμός, Ισλαμισμός, Χριστιανισμός- και οφείλει να συμμετέχει ως ένα βαθμό στο πρακτικό κομμάτι της θρησκείας στην οποία ανήκει. Ουσιαστικά το να είσαι παγανιστής ή μέλος οποιασδήποτε άλλης μη επίσημης θρησκείας, αποτελεί παρανομία . Αν ένας πολίτης δεν αποτελέσει μέλος των τριών προαναφερθέντων κυρίαρχων θρησκειών, τότε ουσιαστικά αντιμετωπίζεται ως μη-πολίτης, άρα δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα που προσφέρει το κράτος. Κατά μια έννοια λοιπόν αυτό το άτομο παύει να «υπάρχει».


Πρόκειται για απόσπασμα από μια συνέντευξη της Tess Dawson στον στον Μηνά Παπαγεωργίου, σχετικά με τα ιερά κείμενα της πόλης Ugarit, τους Θεούς και τις παραδόσεις των Καναανιτών, ακόμα και για τα όσα τους ενώνουν με τους αρχαίους Έλληνες.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αλλιώς:
Στην Ελλάδα οι παγανιστές δεν θεωρούνται ανύπαρκτοι, διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παγανιστές.
Αυτό μας έλειπε...

Άντε να βάλω κι ένα τραγουδάκιον με το Λέκκα, που όποτε το ακούω αναρωτιέμαι αν λέει "έσπαγαν" ή "Ες παγάν" ή -γιατί όχι- και τα δύο, που θα ήταν και πιο όμορφο και πιο επίκαιρο -μη σου πω και πιο πρέπον...

3 σχόλια :

  1. ...τα έσ...παγαν...
    περίκαλε ...
    τα "κεφαλαία άκρα" των προσκήνητών
    τα έσπαγαν...
    είτε στα φοινικικά,
    είτε στα σκυθικά,
    είτε στα ελευσινιακά μυστήρια..!

    - δεν θυμάσαι που ο αλκιβιάδης
    στην μαστούρα του μπέρδεψε τα
    "κεφαλαία άκρα των αγγελοπαίδων"
    με τις ερμές της ιεράς οδού
    και τα έκανε όλα λίμπα..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Ε, καλά κύριε bbimbo μας, κι εγώ όταν πίνω, ξέρεις τι έχω κάνει μερικές φορές?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si