Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΕΨΙΛΟΝ"
εψιλονιακό μπίρι-μπίρι εν όψει έτους 2012
-κλέψε την ιδέα μας και γίνε πλούσιος, πάρε τώρα που γυρίζει!!!

Όπου η ιδέα μας είναι απλή:

Εις το μέγα ετυμολογικόν Etymologicum Magnum λεξικόν της ελληνικής γλώττης μανθάνομεν πως:

Βατταρίζειν: Εἴρηται τὸ μόλις λαλεῖν· ἀπὸ τοῦ Βάττου τοῦ Θηραίου τοῦ εἰς τὴν Κυρήνην τὴν ἀπὸ τῆς Θήρας ἀποικίαν ἀναγαγόντος, ἰσχνοφώνου ὄντος.
Ὡς γὰρ βαρβαρίζειν, οὕτως βατταρίζειν κατὰ μίμησιν φωνῆς, ὡς τὸ ποππύζειν, ὃ καὶ πιθανώτερον. Καὶ γὰρ ὁ Βάττος πρὸς τὸ ἐπέχεσθαι τὴν
φωνὴν ὠνόμασται, τραυλίζων καὶ τὸν τοιοῦτον ἦχον προφερόμενος.
(...) Ὁ Βάττος οὗτος τῆς κατὰ Κυρήνην ἀποικίας ἡγήσατο, μογιλάλος τὶς ὤν. Ἀπὸ τούτου καὶ τοὺς μὴ εὐθυστόμους μηδὲ τρανῇ κεχρημένους τῇ γλώττῃ, ἀλλ' ἐπισεσυρμένως φθεγγομένους καὶ παρασήμως, βατταρίζειν φασί.
Βατταρίζειν οὖν τὸ ἐν τῇ συνηθείᾳ "βερβερίζειν".

Νεαρά Βερβερίς φέρουσα το ιερόν σήμα των Τουαρέγκ

Η μικρή-πικρή ιστορία του προαναφερθέντος Βάττου αναφέρεται από τον Ηρόδοτο κι εσύ, τυχερέ αναγνώστη μου, μπορείς να την διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ, 150 και κάτω -αν έχεις όρεξη).

Με λίγα λόγια ο Ηρόδοτος λέει ότι το μαντείο των Δελφών έδωσε εντολή στον Βάττο που ήταν Μινύας από τη Σαντορίνη, να πάρει κι άλλους Μινύες από τη Σαντορίνη και να πάνε να φτιάξουν αποικία στη Λιβύη. Αυτή η αποικία ήταν η Κυρήνη.

Ένας άλλος αρχαίος ήταν ο Πλούταρχος, που έζησε αιώνες μετά τον Ηρόδοτο κι όλα μας δείχνουν ότι θεωρούσε αναξιόπιστο τον Ηρόδοτο. Αυτός ο Πλούταρχος, λοιπόν, μεταξύ άλλων υπήρξε και ιερέας στους Δελφούς. Έχει διπλή αξία λοιπόν το γεγονός ότι και ο Πλούταρχος επιβεβαιώνει την αφήγηση του Ηρόδοτου σχετικά με τον Δελφικό χρησμό - εντολή προς τον Βάττο.
Κουκουλοφόρος Τουαρέγκ


Ο Βάττος αυτός (που αν αναλύσουμε ετυμολογικά το όνομά του θα μας προκύψει κάπου σε κάποιο παρακλάδι η εξίσου ηχοποίητη λέξη "Βάτραχος"... άσχετο, μην το κάνουμε τελείως κολοουάχατ - κουλουβάχατα...), ήταν Μινύας από τη Σαντορίνη (είπαμε, "μινυρίζω" πάει να πει "κλαψουρίζω, μουρμουρίζω).
...ο Βάττος αυτός, λέει ο Ηρόδοτος, λοιπόν, είναι ορίτζιναλ Μινύας, απλώς αυτός δεν "μινύριζε" αλλά απλώς "βαττάριζε". Δηλαδή, "βερβέριζε".

Και το μαντείο των Δελφών τον έστειλε στη Λιβύη να φτιάξει αποικία.

Όπου οι Σαντορινιοί Μινύες άποικοι της αποικίας Κυρήνη στη Λιβύη, μόλις εγκαταστάθηκαν για τα καλά, πλακώθηκαν εκεί πέρα να τρώνε σίλφιο μέχρι σκασμού -ώσπου τελικά το εξαφάνισαν- και μετά άναβαν το ναργιλέ τους και άρχιζαν το πιτσι-πίτσι και το μπιρι-μπίρι με τις περίεργες φωνές τους.
Οπότε από το πολύ το μπίρι-μπίρι κι απ' το πολύ "βερβερίζειν" τους ονόμασαν "Βέρβερους" και θα είχε λήξει το θέμα με την πάρτη τους, αν δεν είχαν αποφασίσει να αποχτήσουν πιο κομψό όνομα:

Τουαρέγκ.

Ήντονε και παραδίπλα η περιοχή με τον Άτλαντα και τις Εσπερίδες και κόλπα φευγάτα με μήλα και τέτοια, και σου λέει, δεν αλλάζουμε όνομα για ξεκάρφωμα?

Των οποίων Τουαρέγκ τα γονίδια ξύπνησαν επί των ημερώνε μας, οπότε στο Βιλαρίμπα όλα πάνε καλά επειδή οι Βέρβεροι - Τουαρέγκ έχουν βάλει τη σημαία τους στο έτσι:
Περί του εν τη σημαία των Τουαρέγκ "Ε"

Ενώ στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν, επειδή τη σημαία τους την έχουν βάλει όχι έτσι αλλά γιουβέτσι:
Μια από τις εγχώριες παραλλαγές της σημαίας των Τουαρέγκ

Δεν ξέρω βρε αναγνώστη μου, αλλά αναλύοντας την τρέχουσα επικαιρότητα μου δημιουργείται η αίσθηση ότι οι Τουαρέγκ βλέπουν την αλήθεια όρθια (όπως φαίνεται κι απ' τη σημαία τους) ενώ οι από δω μεριά μου φαίνεται πως βλέπουν την αλήθεια οριζοντιωμένη εν είδει κλινικώς νεκρού που περιμένει τον διαγαλαξιακό αστροστόλο και τον άσπρο σίφουνα με το διπλό αμονιαζόλ.

Διότι οι αποδώ έψιλον, όλο αψυχολόγητες και άκαιρες και γιαλαρούμπι-γιαλελέλι παρεμβάσεις κάμνουν, ενώ οι από κει κατάλαβαν έγκαιρα πως η πολλή παπαρολογία έχει κάνει τα αντίρροπα έψιλον να φέρνουν περισσότερο προς αντίρροπα ψι (ίσως εκ του αρχικού γράμματος της νησίδος Ψυττάλεια, ή εκ του αρχικού γράμματος της λέξεως "ψεύδος") και εσύ, καλέ μου αναγνώστη, εννοώντας την ουσία βλέπεις που οδηγήθηκαν οι μεν (οι οποίοι έχουν τη σημαία έτσι) και που οδηγήθηκαν οι δε (οι οποίοι έχουν τη σημαία γιουβέτσι).

Εγώ αυτά είχα να πω καλέ μου αναγνώστη.

Κι άμα ακούσεις να τα επαναλαμβάνει κανένας βιβλιο-ελλαδέμπορος, να του βάλεις πιπέρι στο στόμα και να του πεις:

"Τσου ρε Λάκη, αυτά τα είπε πρώτος ο Πρκλς στο ευλόγιόν του, αρχές Μάρτη του 2011 είπαμε λέμε να 'ούμ'!!!

(Ανεξήγητη πάντως παραμένει η εξαφάνισις της λέξεως "Minyar" από το ονοματεπώνυμον του Καντάφεως: Μέχρι πριν λίγες μέρες η wikipedia και οι συναφείς, τον έλεγαν "Muammar Abu Minyar al-Gaddafi" (κλικ εδώ). Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η λέξις "Minyar" τείνει να εξαφανιστεί από το ονοματεπώνυμο του Καντάφεως (κλικ εδώ).
-----------------------
Μείνετε συντονισμένοι:
Αύριο-μεθαύριο θα δημοσιευτεί εδώ, λεμονάτο (;;;???) δημοσίευμα σχετικά
με τα πρα-γμα-τι-κά
υπερόπλα των "Έψιλον"
και τα πραγματικά οικολογικά καύσιμα για το Μπέβατρον....
Αν το χάσετε θα χάσετε, αν δεν το χάσετε θα τα χάσετε!

4 σχόλια :

  1. Καλησπερα Περικαλε,αργησες λιγο ρε φιλε αλλα...γυρισες τοσο φορτσατος που εκανα αμαν να σε προλαβω...πολυ παιχνιδι παιζεται παλι και σκυλοβρωμαει πετρελαιο..μιλια μακρια...εμενα παντως παντα κατι δεν μου πηγαινε καλα με τους σαντορινιους..πολυ μαμουνιαουριζουνε και νατα τωρα τα χαλια μας...χεχεχεχ καληνυχτα λεμε.

    υγ. θα βγαλεις αυτη τη βαττομορφη βερβεριζουσα λεκτικη επαληθευση πληζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Benikos place, οκέϋ, θα τη βγάλω, αλλά πρέπει πρώτα να θυμηθώ με ποιόν τρόπο βγαίνει...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ' έστειλες! Ακόμη γελάω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡγοδότα, και που να δεις τη συνέχεια (που θα είναι έτοιμη εντός ολίγου...)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si