Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2011

Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ

Όποιος τυχόν έχει δει την ταινιάρα με τίτλο "Πολίτικη Κουζίνα", θα θυμάται ότι -πέραν όλων των άλλων- η ταινία περιστρέφεται γύρω από την παράδοξη  ιδέα που λέει πως "η λέξη γαστρονόμος κρύβει μέσα της τη λέξη αστρονόμος".

Να, για τους δύσπιστους ιδού ένα σχετικό απόσπασμα από την ταινία:

Επηρεασμένος λοιπόν εγώ από τέτοιες ιδέες και από τέτοιες λεκτικές ακροβασίες, μόνο απορριπτέα δεν θεώρησα την άποψη του συντρόφιμου Λυκόφρονα, άποψη η οποία επισημαίνει πως "η φράση νέος φόρος κρύβει μέσα της τη λέξη Εωσφόρος".

Βέβαια όλοι ξέρουμε -κι όσοι δεν ξέρουμε ας τσακιστούμε να μάθουμε- ποιός και τι είναι ο Εωσφόρος, για να μην παρασυρόμεθα από την πίστη του πόπολου και της πλέμπας.
Να, ας πούμε, κάνοντας κλικ εδωνανά θα βρει κανείς μια θεολογικώς και κοινωνιολογικώς ορθότατη περί Εωσφόρου ανάλυση, γραμμένη από τον Θέσπη.

Τελοσπάντων, για να μην τα πολυλογούμε, θα αρκεστούμε να κρατήσουμε την κεντρική ιδέα πως επί αιώνες η λέξη Εωσφόρος σημαίνει "αυτός που φέρνει το φως". Γιατί όσο και να το ξεψειρίσει κάποιος ετυμολογικώς το ζήτημα, όλα δείχνουν πως τις λέξεις "Ηώς", "Εώς" και "Φως" μέχρι και ταυτόσημες μπορείς να τις πεις.

Είτε Εωσφόρος πεις, είτε Ηωσφόρος πεις, είτε Φωσφόρος πεις, ένα και το αυτό είναι.
(Να, σχετικά με το όνομα Φωσφόρος αντί του ονόματος Εωσφόρος, δες κι εδω αν δε με πιστεύεις -και σταμάτα να είσαι ταλιμπανέζος).

Ξεφεύγοντας όμως από το θεωρητικό μέρος του πράγματος, τίθεται το ερώτημα:
Μπορεί το γνωστό αισχρό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ("έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών - ΕΕΤΗΔΕ") να θεωρηθεί ως "φόρος στο φως" -και ως εκ τούτου  να ονομαστεί "Εωσφόρος"?

Και, επιπροσθέτως, δεδομένου πως αυτός ο νέος Εωσφόρος πιθανότατα θα οδηγήσει στο να υπάρχουν πολλά σπίτια με κομμένο ηλεκτρικό, θα ήμασταν άραγε υπερβολικοί να πούμε πως μόνο οπαδοί του σκότους θα μπορούσε να διανοηθούν την επιβολή ενός τέτοιου Εωσφόρου? Ενός Εωσφόρου στη θέση του κανονικού -του δωρεάν- Εωσφόρου, δηλαδή... Ενός ΑντιΕωσφόρου, δηλαδή (ξες τώρα: Αντιεωσφόρος όπως λέμε Αντίχριστος)...

Ω, πόσο αποκαλύπτονται στις μέρες μας τα έργα των οπαδών του σκότους...

2 σχόλια :

Mi-la-re,
mi-la-re-si