Τρίτη, Μαΐου 08, 2012

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ -μέρος Β'

Στο προηγούμενο, εξετάσαμε τις εκλογικές επιδόσεις των συνεχιστών του Τρότσκι, των συνεχιστών του Μάο Τσετούνγκ, των συνεχιστών του Εμβέρ Χότζα και εν γένει των συνεχιστών του Αρμάνδου Δελαπατρίδη.

Εδώ, θα εξετάσουμε τις εκλογικές επιδόσεις άλλων συνεχιστών, κάνοντας την αρχή με τους συνεχιστές του Καποδίστρια.

Το κόμμα "Κοινωνία - πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια" κατάφερε να συγκεντρώσει 28.502 ψήφους, τριπλασιάζοντας τους ψήφους που είχε λάβει το 2009, όταν είχε συγκεντρώσει μόλις 10.690 ψήφους.
Παρατηρούμε πως οι συνεχιστές του Καποδίστρια έχουν ρεύμα: Συγκέντρωσαν κάτι περισσότερο από το άθροισμα των ψήφων του ΕΕΚ, του ΚΚΕμ-λΜ-ΛΚΚΕ, της ΟΑΚΚΕ και της ΟΚΔΕ.
Ωστόσο, ανησυχητικό είναι αυτό που συνέβη στο νομό Πέλλας, στον οποίο κατά τις εκλογές του 2009 οι συνεχιστές του Καποδίστρια είχαν λάβει 88 ψήφους, ενώ τώρα στο νομό Πέλλας έλαβαν ΜΗΔΕΝ ψήφους -αποτέλεσμα απογοητευτικό, βέβαια.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Που στράφηκε η εκλογική προτίμηση των οπαδών του Καποδίστρια στην Πέλλα?
Η απάντηση είναι προφανής σε κάθε εκλογολόγο που θα μελετήσει το αποτέλεσμα:
Στο νομό Πέλλας, το ΕΕΚ πήρε 37 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2009, ενώ η ΟΑΚΚΕ πήρε 21 ψήφους περισσότερες σε σχέση με το 2009, ενώ το ΚΚΕμ-λΜΛ-ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του κατά 81.
Η ΟΚΔΕ παράμεινε σταθερή σε σχέση με το 2009, λαμβάνοντας ΜΗΔΕΝ ψήφους στην Πέλλα.

Επομένως, το συνολικό άθροισμα αύξησης ψήφων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Πέλλα είναι 37+21+81 = 139.
Είναι προφανές ότι το άθροισμα αυτό αποδεικνύει πως το σύνολο των οπαδών του Καποδίστρια στην Πέλλα, μετακινήθηκε προς τα αριστερά, στρεφόμενο είτε στους συνεχιστές του Τρότσκι, είτε στους συνεχιστές του Μάο, είτε στους συνεχιστές του Χότζα.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, που επιμένει να ισχυρίζεται πως η άυξηση της δύναμης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς οφείλεται στην καθίζηση που υπέστη στην Πέλλα ο Δημοσθένης Βεργής: Το κόμμα του Δημ. Βεργή, έλαβε στην Πέλλα μόλις 2 ψήφους, ενώ το 2009 είχε πάρει 215 ψήφους.
Υπάρχει λοιπόν το σοβαρό ενδεχόμενο να έλαβε χώρα μια μετακίνηση ψηφοφόρων του Δημ. Βεργή προς τους συνδυασμούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς -πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνεχιστές του Καποδίστρια στο νομό Πέλλας να στράφηκαν κάπου αλλού -ίσως στο κόμμα των συνεχιστών του Αδόλφου Χίτλερ.
Το μέλλον θα δείξει ποιά άποψη είναι ορθή.

Ένα άλλο ενδιαφέρον κόμμα, είναι το "Κόμμα Φιλελευθέρων". Πρόκειται για το κόμμα των συνεχιστών του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι συνεχιστές του Βενιζέλου, λοιπόν, δεν είχαν κατέβει στις εκλογές του 2009, επομένως δεν υπάρχου ευθέως συγκρίσιμα αποτελέσματα, ωστόσο προχτές κατάφεραν να λάβουν  3.622 ψήφους, πράγμα που τους καθιστά ισχυρότερους τόσο από την ΟΚΔΕ όσο και από την ΟΑΚΚΕ.
Το Κόμμα Φιλελευθέρων έλαβε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην Β' Αθηνών (678 ψήφοι) και το μικρότερο αριθμό ψήφων στην εξωτική Μαγνησία (1 ψήφος).
Ωστόσο, το ατυχές αποτέλεσμα του κόμματος στο νομό Μαγνησίας, θεωρείται συμπτωματικό:
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αν υπάρξει σύντομα νέα εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα Φιλελευθέρων είναι δεδομένο πως -τουλάχιστον- θα διπλασιάσει τις ψήφους του στο νομό Μαγνησίας, αποδεικνύοντας πως αποτελεί ρεύμα ιδεών με σημαντική επιρροή στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας!

4 σχόλια :

  1. Ο τόπος καίγεται κι εσύ κοιτάς τους πασατέμπους!

    Ωραία τα λένε τα παιδιά, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να ασχολούμαστε με αμεληταίες ποσότητες.

    Εκτός και αν ενωθούν αγνοώντας ιδεολογικές και άλλες διαφορές ώστε να αποτελέσουν επιρροή, ειδάλλως πρόκειται απλά για προσωπικές ονειρώξεις και όχι πολιτικές τοποθετήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι μερακλής: Μελετώ τις λεπτομέρειες!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μελετούσες τις λεπτομέρειες θα έβλεπες οτι στο νομό Πέλλας δεν υπηρχε υποψήφιος οποτε δεν υπήρχε και ψηφοδέλτιο

    Στις επόμενες αν θα μπει θα δεις τα αποτελέσμτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεκτόν, Νικ.
    Ας είμαστε επιφυλακτικοί.
    Πράγματι εάν κατεβάσει κάποιον υποψήφιο, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε ανατροπές στην Πέλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si