Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2012

ΜΙΑ ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ - ΚΟΣΜΗΜΑ!!!!

Μεγαλεία! Μεγαλεία!!!
Μεγαλεία, αναγνώστη μου!!!

Αχ και να μπορούσα να πάω στη Θεσσαλονίκη και να θαυμάσω κι εγώ αυτά τα μεγαλεία!!!

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και πλήθος κόσμου την υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τη συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.
«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».
Αυτά διαβάζω στο σάϊτ του Βήματος και αναβλύζουν από τα μάτια μου δάκρυα συγκίνησης! Διότι, ναι, καλέ μου αναγνώστη! Τι πιο λογικό απ' το να φτάνει στη Θεσσαλονίκη μια εικόνα και να της αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους? 

Πες ότι είχε έρθει ξερωγώ ο Ομπάμα. Ε, τι Ομπάμα, τι Άξιον Εστί. Ένα και το αυτό. 

Και, ποιό μήνυμα θα μπορούσε να είναι περισσότερο ελπιδοφόρο απ' όσο ελπιδοφόρα είναι τα λόγια του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης πως «με τη βοήθεια του Θεού, με τη βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση»??? 
Μεγαλεία σου λέω!!! 

Όμως τα μεγαλεία της Θεσσαλονίκης δεν σταματούν εδώ. Διαβάζω στο Αγιορείτικο Βήμα πως στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα εκτίθεται ένα σημαντικό έκθεμα στα πλαίσια μιας σημαντικής εκθέσεως που ξεκινά αύριο Κυριακή: 
Κεντρικό έκθεμα και αφορμή για την έκθεση που φιλοξενεί απ’ αυτήν την Κυριακή το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μια λειψανοθήκη από το Μουσείο του Λούβρου.
(...)
Η έκθεση διαρθρώνεται με βάση τις έννοιες του τίτλου της: «Σταυρός – Λειψανοθήκη – Αληθής Σταυρός» σε τρεις ενότητες οδηγώντας τον επισκέπτη σταδιακά και αποκαλυπτικά στο σημείο κορύφωσης, όπου βρίσκεται το κεντρικό έκθεμα, η λειψανοθήκη, με στόχο να τονιστεί αφενός η ιερότητα του έργου και αφετέρου η καλλιτεχνική αξία του ως «κόσμημα - έργο τέχνης».
Ω, πόσο ευτυχισμένος θα ήμουν εάν είχα τη δυνατότητα να μεταβώ στη νύφη του Θερμαϊκού και να δω από κοντά αυτή τη λειψανοθήκη, αυτό το κόσμημα!!! Ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη του πως θα ένιωθα αν μπορούσα ν' αγγίξω, και αναρριγώντας να ψηλαφίσω αυτή τη λειψανοθήκη που θα εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο...

Λιλιπούπολη - Μες το Μουσείο


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si