Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2012

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΟΡΟ-ΔΟΤΙΣΣΑ


Μια κυρία στα Μέγαρα, μετά το θάνατο του ανδρός της, την ειδοποίησε η Εφορία Μεγάρων να πάει προς τακτοποίηση του μεγάλου χρέους που άφησε ο άνδρας της από επιχειρήσεις που είχε.
Πήγε στην εφορία να μάθει το ποσό και πώς να το τακτοποιήσει. Ο Έφορος της είπε ότι δεν μπορούσε εκείνη την ημέρα, γιατί είχε κόσμο και ότι πρέπει με προσοχή να δει τον φάκελλο, οπότε να του τηλεφωνήσει σε δυο-τρεις  ημέρες. Πριν έλθει  η δύσκολη αυτή ώρα, πήγε με την αδελφή της στη Μονή Γοργοεπηκόου και εκ βαθέων προσευχήθηκαν στην Παναγία «να τακτοποιήσει το θέμα, όπως αυτή ήξερε και μπορούσε, διότι χρήματα δεν υπήρχαν».
Πράγματι, σε τρεις μέρες που πήρε τον Έφορο να της πει το ποσό,  άκουσε κάτι που δεν πίστευε στ’ αυτιά της. «Κυρία, το χρέος σας τακτοποιήθηκε, ήρθε χθες μια κυρία και ξόφλησε όλο το χρέος, ο φάκελλος έκλεισε».
Η κυρία τον ρωτούσε πώς και τι, διότι δεν είχε πάει να πληρώσει. «Δεν ξέρω, της είπε, ποια ήταν η κυρία. Το θέμα είναι ότι ο φάκελλος έκλεισε, διότι πληρώθηκε το χρέος».
Ας σημειωθεί ότι το θέμα δεν το γνώριζε άλλος εκτός από την μητέρα της και την αδελφή της. «Το ήξερε όμως η Παναγία και έτρεξε….». Η αδελφή της άκουσε τη χήρα να λέει μεταξύ άλλων: «Και μόνο, Παναγία μου, που το σκέπτομαι αυτό το πρωτάκουστο θαύμα, πως ήλθες η ίδια μέσα στην Εφορία και κράτησες στα χέρια σου χρήματα της δικής μας απρόσεκτης συναλλαγής, που περπάτησες στο θορυβώδη χώρο της Εφορίας, φλέγεται η καρδιά μου να το διαλαλήσω σε όλον τον κόσμο…. Ποιος ήταν ο ταμίας που πήρε από τα αγιασμένα χέρια σου τα χρήματα χωρίς να συγκλονιστεί ανεξήγητα; Καμπάνες δεν χτύπησαν στο πέρασμά σου, Παναγία μου, αλλά κτυπούν στην καρδιά μου και θα κτυπούν όσο θα υπάρχω με δάκρυα ευγνωμοσύνης, που με αξίωσες να ζήσω τέτοιο θαύμα εγώ η ασήμαντη δούλη του Θεού».
Συνέβη μετά το 1995. Τα στοιχεία της γυναίκας τα έχει η ιερά Μονή.
          Πηγή: από το βιβλίο της Μονής:  Η Παναγία, Κυρία Γοργοεπήκοος
                                                                  Μάνδρα Αττικής


Πρόκειται βέβαια για αναδημοσίευση, όπως καταλαβαίνεις, καλέ μου αναγνώστα. Αναδημοσίευση από το εξαιρετικά απολαυστικό ευλόγιον "Αγιορείτικο Βήμα".

Κοίτα τώρα αναγνώστη μου:
Θα είμαι ο τελευταίος που θα κράξει κάποιον επειδή αυτός ο κάποιος θα ισχυριστεί πως κάποτε εμπειρίστηκε ένα θαύμα τέτοιου είδους. Σε συζητήσεις καφενείου, σε προσωπικές ή οικογενειακές συζητήσεις, όταν (και άν) ακούω τέτοιου τύπου ιστορίες, γνέφω με συγκατάβαση -μη σου πω ότι κάνω και ερωτήσεις που εμπεριέχουν μικρό ή μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συμβάν.
Οι παντοειδείς εμπειρίες των ανθρώπων μέσα στο πολύπλοκο σύμπαν που ζουν, πάντοτε με ενδιαφέρουν.

Από την άλλη, βέβαια, πολύ θα ήθελα να αναγνώσω το διαφημιστικό βιβλίο της μονής -και κάθε αντίστοιχο βιβλίο μονής- έχοντας τη βεβαιότητα ότι η ανάγνωση τέτοιων βιβλίων θα με βοηθήσει να εξελιχτώ σε φοβερό και τρομερό συγγραφέα αθάνατων κωμωδιών, να με βλέπει ο Γούντι Άλεν και να ζηλεύει αφάνταστα.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας,
Οι καλογέροι

2 σχόλια :

  1. Καλησπέρα.Το χθεσινό σχόλιο που έστειλα δεν ήρθε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποψιάζομαι πως το σύστημα των μηνυμάτων έχει αυτονομηθεί. Τι να πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si