Σάββατο, Ιουλίου 13, 2013

ΓΟΥΑΟΥ!!! Ο ΣΑΚΗΣ!!!

Ναι καλέ μου αναγνώστη, εδώ και κάμποσο καιρό
αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν.
Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι?
Ουχί λέγω.
Απλά, ο Δ. Λιγνάδης παρουσιάζει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, με το Σάκη Ρουβά στο ρόλο του Διονύσου. Κι όπως καταλαβαίνεις, αρχίσανε τα "αίσχος!" και τα "τι άλλο θα δούνε τα ματάκια μας" και τα "απαράδεκτον!!!" και τα "αχ, καημένη Ελλάδα, πόσο ακόμα θα ξεπέσεις" και τα "θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ευριπίδη" και τέτοια. Πασπαλισμένα όλα αυτά με επωδούς που μιλάνε για απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τους αρχαίους ημών.

Τώρα να σου πω την αλήθεια καλέ μου αναγνώστη, εγώ γελάω με όλα αυτά.
Διότι συμβαίνει το εξής:
Ασχέτως της γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τις υποκριτικές ικανότητες του Σάκη Ρουβά, ένα πράγμα είναι απολύτως σίγουρο και καρατσεκαρισμένο:

Δεν έχει νόημα να λες πως σέβεσαι κάτι για το οποίο έχεις μαύρα μεσάνυχτα.

Εννοώ δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι πως ο Σάκης γνωρίζει (έστω και εξ ανάγκης)  την υπόθεση των Βακχών του Ευριπίδη. Την ίδια στιγμή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το 90% όσων τον κράζουν, έχει μαύρα μεσάνυχτα και πλήρη άγνοια οσοναφορά το τι στην ευχή πραγματεύονται οι Βάκχες (για να μη σου πω ότι κάμποσοι αγνοούν ακόμα και αν η λέξη "Βάκχες" αναφέρεται σε αρσενικούς Βάκχες ή σε θηλυκές Βάκχες).

Οπότε, Σάββατο σήμερα, λέω να βάλω εδώ ένα Σαββατιάτικο ανάγνωσμα, ένα λινκάκιον που λύνει το σχετικό πρόβλημα:

Οι Βάκχες του Ευριπίδη (αρχαίο κείμενο και νεοελληνική απόδοση του Παντελή Πρεβελάκη).

Όχι τίποτ' άλλο ρε αδερφέ, αλλά (αν τυχόν πας να δεις Σάκη σε ρόλο Διόνυσου) να έχεις μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Διότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε (πέρυσι ήταν, νομίζω) που κάποιοι ελληναράδες θίχτηκαν και απειλούσαν με μηνύσεις επειδή, λέει, ένας ανθελληνικός κωλο-θίασος της πλάκας είχε κάτσει κι είχε διαστρεβλώσει την κωμωδία "νεφέλες" του Αριστοφάνη (λέει) και την είχε κάνει (λέει) να γελοιοποιεί τον Σωκράτη (λέει) και είχα κάνει νέο συκώτι με όλη τη φάση, αλλά επειδή δεν έχει περάσει και πολύς καιρός δεν θα ήθελα να ξανακάνω νέο συκώτι (δε λέει τόση ανανέωση συκωτιού) ακούγοντας τίποτα κουλά όπως ότι οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης παρουσίασαν τον Σάκη-Διόνυσο να έχει ακολούθους κάτι βάρβαρες μαυρούκες από τη Λυδία -αντί για γνήσιες Ελληνίδες, όπως θα ήτο το εθνικώς ορθόν.

Για να προλάβω κάτι τέτοια σου λέω να διαβασεις το κείμενο των Βακχών.
Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.


4 σχόλια :

  1. Βρε ΠΡΚΛ
    Δεν κατάλαβες μάνα μου..
    Δεν είναι ούτε οι Βακχες ούτε το υποκριτικό ταλέντο του Σάκη που όντως μπορεί να έχει..
    Είναι όλο το πίσω παρασκήνιο
    Είναι οι πρέσβειρες καλής θέλησης που υποστηρίζουν τον κάθε Σάκη για να υπερέχουν στον κύκλο τους..( κουλτούριάρα και καλά η μαντάμ..)
    είναι που η τέχνη πέρασε στην επίβλεψη και παραγωγή των ΜΜΕ
    Είναι ο Μάικ ο Φασολάκης...
    Μη μου σπάς τα νεύρα σου λέω...και κάνει και ζέστη..
    Αντι παράταμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα βρε Ελίτσα...
    Από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν και εμφανίστηκε ο Γάιος Κίλνιος Μαικήνας, δημιουργήθηκε μια μόδα όπου όλοι οι φραγκάτοι θέλουν να γίνουν μαικήνες... Αλλά εντάξει, αυτό δεν είναι και τόσο κακό, ανοίγει πόρτες μερικές φορές... Αν κι εγώ προτιμώ το αρχαίο σύστημα, όπου τα φράγκα για τα εισιτήρια των φτωχών προέρχονταν από τη φορολογία των πλούσιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1ον Κλασσική περίπτωση το by default κράξιμο όπως τα λές.
    2ον Μακάρι να είχαμε και λειτουργίες (χορηγίες, εστιάσεις, κτλ) και Μαικήνες όπως τότε και τώρα να πληρώνουν οι πλούσιοι για την φήμη να τα χαίρεται ο λαός τζάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si