Κυριακή, Απριλίου 27, 2014

Μειονοτικές υπερκομματικολογίες

Τις επόμενες ώρες σε κάτι φέϊσμπουκ και σε κάτι τέτοια, θα φορεθεί πολύ, φαντάζομαι, η παρακάτω διπλή φωτογραφία από τον αξιοπρόσεκτο σημερινό  Ιό της Εφημερίδας των Συντακτών. Προφανώς σε αυτό θα βοηθήσει και η υπερκομματικολογούσα λεζάντα της (η didascalia της, που λένε και οι Ιταλοί). 

Αυτό εδώ το μπλογκ, θέλοντας να βοηθήσει στην κατανόηση της ανωτέρω λεζάντας (της ανωτέρω didascalia, όπως θα έλεγε και ένας Ιταλός), θα δανειστεί τα λόγια ενός αξιόλογου ανθρώπου: του Παναγιώτη Δημητρά, ισόβιου αντιπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι:

Συνήθως τα κόμματα επιλέγουν από τη μειονότητα της Θράκης υποψήφιους που μοιράζονται με αυστηρά πειθαρχημένο τρόπο τις μειονοτικές ψήφους ώστε να εκλέγονται δύο και, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, τρεις μειονοτικοί βουλευτές (όπως στην τρέχουσα Βουλή που παραλίγο να έχει τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές). Όταν τα κόμματα απογοητεύουν τη μειονότητα, οι ψήφοι της (και μερικές φορές οι υποψήφιοί της) μετακινούνται ως μπλοκ από το ένα κόμμα στο άλλο, ενίοτε σε αντίθετη φορά με τις γενικές εκλογικές τάσεις στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο παραλίγο τέταρτος βουλευτής (με τη ΔΗΜΑΡ) τον Ιούνιο 2012, Ιλχάν Αχμέτ, είχε πάρει 13.789 σταυρούς το 2004 με τη ΝΔ και 14.189 σταυρούς το 2007 πάλι με τη ΝΔ, χάνοντας κάπου τις πρωινές ώρες της Δευτέρας την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ακολούθησε τη ΝΔ στην καθίζηση του 2009 παίρνοντας μόνο 8.323 σταυρούς. Όμως, το Μάιο 2012, αν και πολιτευόταν με το πολύ μικρό κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, πήρε 10.569 ψήφους, ενώ τον Ιούνιο 2012 κατεβαίνοντας στη λίστα (χωρίς σταυρούς) της ΔΗΜΑΡ τη βοήθησε να ανεβεί, από 2.665 ψήφους το Μάιο σε 12.283 ψήφους τον Ιούνιο 2012, και να συγκεντρώσει ποσοστό 17,74%, σχεδόν τριπλάσιο από το εθνικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ και υπερδιπλάσιο από το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της στις εκλογικές περιφέρειες.

Πέφτοντας από τα σύννεφα, παρατηρούμε ότι μέσα απ' τα λόγια του κ. Δημητρά αποκαλύπτεται πως η κυρία Σουλεϊμάν ΔΕΝ είναι η πρώτη υπερκομματική προσωπικότητα που προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ιδέα δεν έχω, λοιπόν, για ποιό λόγο οι άνθρωποι του Ιού επέλεξαν να υπογραμμίσουν τη δική της υπερκομματικότητα και όχι τις υπερκομματικότητες που ιστορικά έχουν προηγηθεί.

Δεν θέλω να είμαι κακός.
Δεν θέλω να πιστεύω πως αυτό έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας ισοπέδωσης της κυρίας Σουλεϊμάν.

Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για μια τυχαία σύμπτωση και τίποτα παραπάνω.

Και ακριβώς αυτή την τυχαία σύμπτωση ήθελε να καταδείξει το παρόν κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si