Σάββατο, Οκτωβρίου 04, 2014

Το ISIS ειναι DEHAQ και οι Ανθρωποι ειναι KAWA

Στο Κουρδιστάν οι άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στο ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), την “κατασκευασμένη βία” του καπιταλισμού και των κρατών που ξεκινούν πολέμους για το κέρδος. Το ISIS, υπεργολάβος των κρατών που προωθούν στρατηγικές εκμετάλλευσης στην περιοχή, επιτίθεται σε ανθρώπους υπό την ιαχή «Ισλαμικό Κράτος!” και “Ιερός Πόλεμος, Τζιχάντ!». Ολόκληροι πληθυσμοί υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα, αρρωσταίνουν, τραυματίζονται, μεταναστεύουν και πεθαίνουν. Οι λαοί όμως εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Οι λαοί δεν αγωνίζονται για ζητήματα και στρατηγικές γύρω από στρογγυλά τραπέζια, δεν αγωνίζονται για το κέρδος αλλά για την ελευθερία τους. Όπως και η ελευθερία υπάρχει για να είναι διαρκώς σε κίνδυνο να χαθεί. Όπως ελευθερία είναι κανείς πραγματικά να ζει. Όπως και στον αγώνα του μυθικού μεταλλωρύχου Kawa, που υπερασπίζεται τη ζωή με την αντίσταση ενάντια σε δεσπότες, όπως ο μυθικός Dehaq. Και τώρα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία. Όλα τα κράτη, που αναμένουν κέρδη από την περιοχή, ιδρύουν συνασπισμούς ενάντια στο ISIS, την “κατασκευασμένη βία”, που στην πραγματικότητα δεν συνιστά γι’ αυτούς καμία ενόχληση. Τα κράτη, που δεν ικανοποιούνται από τη θέση τους στον συνασπισμό αυτόν, ραδιουργούν, οι διακρατικές σχέσεις διαδέχονται από τις τεταμένες στις ήπιες καταστάσεις και τούμπαλιν, ενώ όλες οι πλευρές αλλάζουν τους τόνους τους από το πρωί μέχρι το βράδυ με χαρακτηριστική ασυνέπεια. Τελικά, αυτό είναι και το πιο προφανές χαρακτηριστικό κάθε κράτους. Τα κράτη δεν πρέπει να αναμένεται να σταθούν ευθεία και στο ύψος των περιστάσεων, γιατί τα κράτη είναι ασπόνδυλα. Ως ασπόνδυλα και με μόνη τους προσδοκία το κέρδος, τα κράτη που ίδρυσαν το ISIS χθες, μετανοούν σήμερα και ενδεχόμενα θα αναγνωρίσουν το Ισλαμικό Κράτος του αύριο. Ενώ από την άλλη οι άνθρωποι θα αγωνίζονται για το μέλλον τους και την ελευθερία τους, ακριβώς όπως πάντα συνέβαινε και θα συμβαίνει.

Χαιρετίζουμε όλους όσους πολεμούν και να υπερασπίζονται τη Rojava με τη ζωή τους. Όλες οι ραδιουργίες των κρατών και του κεφαλαίου θα καταστραφούν, η κατασκευασμένα βία θα σβήσει και το ISIS θα χάσει από τις δυνάμεις της ελευθερίας. Οι άνθρωποι, που μάχονται, τελικά νικούν. Στηρίζουμε την πίστη μας στην απελευθέρωση του Kawa μέσα από τη μάχη κατά του Dehaq. Και αντλούμε την πεποίθησή μας για τη νίκη από τους πάμπολλους συντρόφους που αγωνίζονται κατά των Dehaqs.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ KAWA ΚΑΤΑ ΤΩΝ DEHAQS.

Επαναστατική Αναρχική Δράση – DAF (Τουρκία)

Αυτά λέει το κείμενο των αναρχικών της DAF από την Τουρκία, και επειδή είναι περισσότερο από αναμενόμενο τα ονόματα Kawa και Dehaq να μη σημαίνουν κάτι για τον μέσο Έλληνα αναγνώστη, το σάιτ της Βαβυλωνίας που το αναδημοσιεύει παραθέτει εν κατακλείδι την εξής σημείωση:
 
Σημείωση: Ο Kawa είναι χαρακτήρας της Κουρδικής μυθολογίας. Στον σχετικό μύθο ο Kawa είναι μεταλλωρύχος και σκλαβωμένος στον δεσπότη Dehaq. Ο τελευταίος σκοτώνει παιδιά, καταβροχθίζοντας τα μυαλά τους. Ο Dehak έχει ήδη σκοτώσει 10 από τα παιδιά του Kawa. Όταν έρχεται για να καταβροχθήσει και το τελευταίο παιδί του, ο μεταλλωρύχος Kawa εξεγείρεται κατά του δεσπότη Dehaq, ανάβοντας μία πελώρια φωτιά. Τότε όλοι οι λαοί της Μεσοποταμίας ενώνονται και σκοτώνουν τον δεσπότη Dehaq. Κάθε 21η Μαρτίου οι Κούρδοι γιορτάζουν το “Newroz”, τη νίκη αυτή έναντι των δεσποτών. Και φορούν πράσινα, κόκκινα και κίτρινα χρώματα, που συμβολίζουν τον καπνό της φωτιάς του μεταλλωρύχου Kawa.

 Αυτά λέει και η σημείωση της Βαβυλωνίας, κι εγώ έχω μείνει με την απορία αν ο Dehaq λέγεται όντως Dehaq ή μήπως λέγεται Zahak κι αν ο Kawa όντως λέγεται Kawa ή μήπως λέγεται Kaveh, αλλά πέρα από την απορία μου γενικότερα μ' αρέσει αυτό το πάντρεμα μυθολογίας και επικαιρότητας -άντε, και στα δικά μας εμείς οι αναρχικώς ανύπαντροι, που λένε, διότι και την ελληνική μυθολογία μανούλα τη γέννησε.

Πάντως εδώ μιλάμε για μυθολογία κουρδική, κι όπως όλες οι μυθολογίες έχει το ενδιαφέρον της. 
Εδώ το Κουρδικό Newroz, εδώ ο Zahak, εδώ ο Kaveh, στην αγγλόγλωση wikipediaνή τους εκδοχή, κι αν τυχόν κάποιος έχει να μου συστήσει ελληνόγλωσση σχετική βιβλιογραφία, πολύ θα το εκτιμούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si