Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2014

Ιπτάμενοι Αναρχικοί

Τα καθεστωτικά μέσα τηλεοπτικής προπαγάνδας είναι εξόχως λογικό να υπερασπίζονται μια κυβέρνηση που τους κάνει δώρα εκατομμυρίων. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο ζήτημα στήριξης της τάδε ή της δείνα κυβέρνησης: Τα καθεστωτικά μέσα τηλεοπτικής προπαγάνδας δεν στηρίζουν απλώς την κυβέρνηση, στηρίζουν το καθεστώς. Διότι η διαχρονική αλήθεια είναι πως το καθεστώς συνολικά είναι εκείνο που τους κάνει δώρα εκατομμυρίων.

Όμως μερικές φορές, τα καθεστωτικά μέσα τηλεοπτικής προπαγάνδας πάνω στον διαγκωνισμό τους όσον αφορά το ποιός θα ξεπεράσει τους υπόλοιπους σε προπαγανδιστική αποτελεσματικότητα, καθιστούν τον εαυτό τους γελοίο και γραφικό.

Μέχρι πριν λίγο καιρό οι γελοιωδέστεροι και γραφικότεροι προπαγανδιστές του καθεστώτος ήταν οι άξιοι δημοσιογράφοι του Μέγκα και οι έξοχοι αναλυτές του Σκάι. Σκορπίζοντας απλόχερα γέλιο μέχρι δακρύων, ωθούσαν το -πικραμένο λόγω της ύφεσης και διψασμένο για λίγο γέλιο- ευρύ κοινό να παρακολουθεί το σταντ-απ κόμεντι που ονόμαζαν δελτίο ειδήσεων, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλές θέσεις τηλεθέασης για τα καθεστωτικά μέσα τηλεοπτικής προπαγάνδας τα οποία τους μοσχοπλήρωναν.

Σε αυτό τον τομέα ο Αντένα είχε μείνει πίσω αρκούμενος σε μια άνευ φαντασίας καθεστωτική προπαγάνδα, αποξηραμένη και με όχι φανταχτερά στοιχεία γελοιότητας. Συνήθως, τουλάχιστον (διότι όλοι οι προπαγανδιστές έχουν τις καλές και τις κακές στιγμές τους).

Συνέβη όμως το απρόοπτο: Κάποια στιγμή το ευρύ κοινό βαρέθηκε το κωμικό σόου που από τους καθεστωτικούς προπαγανδιστές του Μέγκα ονομαζόταν δελτίο ειδήσεων και στράφηκε προς το αντίστοιχο προπαγανδιστικό προϊόν του Αντένα. Χτύπησε πρωτιά λοιπόν το δελτίο ειδήσεων του Αντένα, και αυτή η πρωτιά φαίνεται πως απελευθέρωσε το δυναμικό προπαγανδιστικής γελοιότητας των στελεχών του.

Τα αποτελέσματα πήραν τη μορφή της παρακάτω σκηνής, όπου μια ειρηνική κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ παρουσιάστηκε από τους γελωτοποιούς προπαγανδιστές του Αντένα έτσι:
Αμέσως το τηλεφωνικό κέντρο του Αντένα πήρε φωτιά, όχι από οργισμένα τηλέφωνα διαμαρτυρίας -εφόσον η γελοιότητα της καθεστωτικής προπαγάνδας ήταν προφανής... στην εποχή του ίντερνετ ζούμε, διάολε- αλλά από απελπισμένα τηλέφωνα άνεργων γραφιστών και γελωτοποιών που απελπισμένα ζητούσαν μια θέση εργασίας στο τμήμα κωμικών εκπομπών του Αντένα, στέλνοντας μέσω μέηλ ή φαξ δείγματα δουλειάς τους σαν αυτό...
... ή σαν αυτό...
... που ομολογουμένως απεικονίζουν την αλήθεια τόσο γνήσια όσο γνήσια την απεικόνιζε η αρχικώς προβληθείσα κωμική ιδέα των γελωτοποιών προπαγανδιστών του σταθμού.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί η συγκλονιστική μαρτυρία στο ίδιο κανάλι, του οδηγού λεωφορείου ο οποίος κινδύνεψε να καεί ζωντανός από τους αναρχικούς, οι οποίοι απλά του είπανε να σηκωθεί.

Λογικά το ρεπορτάζ με τον οδηγό πρέπει να έδωσε άλλο έναυσμα σε κωμωδιογράφους να στείλουν κι αυτοί βιογραφικό στον Αντένα προκειμένου να γράφουν τα ρεπορτάζ που θα απαγγέλλουν οι γελωτοποιοί και τα παπαγαλάκια του καναλιού.

Τώρα, θα μου πεις:
Και τι έγινε, δηλαδή... Έχεις στοιχεία ότι προσελήφθη κάποιος από αυτούς?

Όχι. Στοιχεία δεν έχω.
Βλέποντας όμως το σημερινό ρεπορτάζ ενός αξιόλογου και μυριοτραγουδισμένου αστυνομικού συντάκτη του καναλιού σχετικά με τα χτεσινά επεισόδια στην Αθήνα, μπορώ να ισχυριστώ με βεβαιότητα ότι, ναι, έχουν προσληφθεί κωμωδιογράφοι για να συντάσσουν το καθεστωτικό δελτίο προπαγάνδας του εν λόγω καναλιού.
Δεν εξηγείται αλλιώς... όση ροπή κι αν έχουν προς τη γελοιότητα οι δημοσιογράφοι του Αντένα, τέτοιες παπαριές ούτε ο Πρετεντέρης ή ο Καψής ή, έστω, η Μίνα Καραμήτρου δεν θα τις έλεγαν:
Και το πιο απογοητευτικό είναι ότι οι εκτός Αντένα χιουμορίστες, διαβλέποντας το διπλό ενδεχόμενο (είτε στον Αντένα είναι όλοι γελοίοι είτε στον Αντένα προσελήφθησαν κωμωδιογράφοι που συντάσσουν το δελτίο προπαγάνδας -άρα οι θέσεις έχουν καλυφθεί), το έριξαν στη πλάκα και σκάρωσαν το #iptamenoi_anarxikoi, (απ' όπου και το: Πετάω στα Εξάρχεια από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι), ένα χώρο απόδοσης της πρέπουσας τιμής προς τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου καθεστωτικού μέσου τηλεοπτικής προπαγάνδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si