Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2016

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για ΠΑΣΟΚ. 

Τριάντα πέντε χρόνια πριν, λίγους μήνες πριν να κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, επομένως λίγους μήνες πριν να σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, οι Πασόκοι λάνσαραν το σύνθημα "Αλλαγή - Λαϊκή συμμετοχή". Το σύνθημα ήταν πιασάρικο δεδομένου ότι οι λέξεις  του σχημάτιζαν ομοιοκαταληξία, ως εκ τούτου δονούσε τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές συγκεντρώσεις το ΠΑΣΟΚ. 

Αλλαγή - Αλλαγή - Λαϊκή συμμετοχή! 

Έτσι κραύγαζαν τα πλήθη και έμοιαζαν να το εννοούν. 

Τώρα αν με ρωτάς τι απόγινε η αλλαγή, εγώ θα σε ρωτήσω τι απόγινε η λαϊκή συμμετοχή. Δηλαδή αν με ρωτάς τι έκαναν αυτοί οι βρωμεροί Πασόκοι για τον φοβερό και τρομερό λαό, εγώ σε ρωτάω τι έκανε ο φοβερός και τρομερός λαός για τον εαυτό του. 

Ουσιαστικά δηλαδή σου υπενθυμίζω τη διατύπωση του Ανδρέα Εμπειρίκου: 

Όπου δεν υπάρχει πόθος της διευρύνσεως, ακριβώς εκεί γεννιέται η στενότητα. 

Οι συριζαίοι είτε επειδή δεν είχαν τη συνθηματική  ευστροφία των Πασόκων είτε για λόγους ρεαλισμού, απέφυγαν προεκλογικά να λανσάρουν (έστω και μόνο σε συνθηματολογικό επίπεδο) ιδέες λαϊκής συμμετοχής.

Αλλά και οι ίδιοι οι  άμεσα ενδιαφερόμενοι (ο φοβερός και τρομερός λαός, ας πούμε), απέφυγε να θέσει τέτοια ζητήματα· όλα τα ανέθεσε στους αρμόδιους. 

Τώρα αν με ρωτάς τι καλό συνέβη σε έναν χρόνο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εγώ και πάλι θα σου υπενθυμίσω τη διατύπωση του Εμπειρίκου: Καμιά σχισμή δεν διευρύνεται χωρίς τον πόθο.

Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό το ζήτημα, μπορείς απερίσπαστος να συνεχίσεις να χλευάζεις τον ΣΥΡΙΖΑ.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si