Δευτέρα, Απριλίου 25, 2016

Ο Αναρχικός Τραπεζίτης

Ανεγνώσθη Ο Αναρχικός Τραπεζίτης του Πεσόα.

Το ίδιο το έργο εδώ.

Ενδεικτικές απόψεις για το έργο εδώ κι εδώ.

Κείμενο ευφυέστατο, όχι μεγάλο σε μέγεθος, ευχάριστο και κατανοητό στην ανάγνωση του -ιδίως στην ανάγνωση του από έναν αναρχικό. Γραμμένο στο στυλ ενός πλατωνικού διαλόγου και με πλήρως ενσωματωμένη την (κατά κανόνα ανύπαρκτη για τους πολλούς) ειρωνεία ενός πλατωνικού διαλόγου, το κείμενο του Πεσόα φτάνει σε συμπεράσματα ανάλογου μεγαλείου με τις ετυμολογήσεις του πλατωνικού διαλόγου "Κρατύλος", ας πούμε, όπου κάθε σοβαρός άνθρωπος ξέρει πως οι ετυμολογήσεις στον Κρατύλο είναι λανθασμένες ετυμολογήσεις, όμως ενταγμένες σε ένα ευφυές κείμενο μοιάζουν ακλόνητες.

Ω, ναι! Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καταδείξεις τα αδιέξοδα ενός τρόπου σκέψης είναι να γίνεις μάστορας της ειρωνείας ακολουθώντας τον εν λόγω τρόπο σκέψης μέχρι τις έσχατες συνέπειές του. Και μόνο όσοι εντοπίσουν τα σημεία της ειρωνείας σου θα εννοήσουν τι κάνεις και θα συμφωνήσουν με τα συμπεράσματά σου. Οι υπόλοιποι θα πάρουν κατά γράμμα όσα λες και θα συμφωνήσουν με τα συμπεράσματα του κειμένου σου. Όσο να 'ναι έχει διαφορά...!

Διαφορά που γίνεται διασκεδαστικότερη αν αναλογιστούμε ότι σε μια από τις ελληνικές εκδόσεις του Αναρχικού Τραπεζίτη (σε αυτή που διάβασα κι εγώ), τον πρόλογο έχει γράψει ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες διανοούμενους: Ο Άρης Πορτοσάλτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si