Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Άϊ Νικόλας, ο προστάτης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας

Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ  (Επειχηρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα, και την Καινοτομία κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της Χώρας για τη δημιουργία και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Το νέο μοντέλο αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές.

Αυτά διαβάζουμε εδώ.

Τα διαβάζεις εσύ, ενθουσιάζεσαι και λες "ναι ρε man!!!Ευρώπη να πούμε!!!".

Εγώ, προκειμένου να σε ξενερώσω, θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα ιδεώδους επιχείρησης που εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έστω, λοιπόν, ότι κατοικείς στον Πύργο Ηλείας. Και έστω ότι ψάχνεις να βρεις στον Πύργο Ηλείας μια επιχείρηση εξωστρεφή, καινοτόμα, με ποιοτική επιχειρηματικότητα που μπορεί να αυξήσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία προωθώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Προφανώς, θα είχες πολλές επιλογές.

Όμως, αναπόφευκτα, ανάμεσα στις επιλογές σου, μία θα έλαμπε ως παράδειγμα εξωστρέφειας και καινοτομίας -έστω και καινοτομίας απ' την ανάποδη.

Από τους προαναφερθέντες "ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας" (ήτοι: τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές), η συγκεκριμένη επιχείρηση προφανώς εντάσσεται στις "πολιτιστικές βιομηχανίες".

Με την καινοτομία δε μου φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση, με "νέο παραγωγικό μοντέλο" δε μου φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση, το να προσδοκάς ότι θα συνεισφέρει στην "αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας" θα ήταν ανόητο.

Σίγουρα όμως χαρακτηρίζεται από "εξωστρέφεια". Πρόκειται για μια επιχείρηση εκ φύσεως εξωστρεφή και επεκτατική.

Πήρε λοιπόν η συγκεκριμένη επιχείρηση σχεδόν 4 μύρια από το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ.

Διαβάζω εδώ στο apokalypseis:

Το www.apokalypseis.com φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τις αγωνιώδεις επιστολές – αναφορές προς το Υπουργείο Πολιτισμού , του Πολιτικού Μηχανικού Τσαλαματά Νικόλαου τεχνικού συμβούλου και μελετητή της επισκευής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας η οποία επιχορηγήθηκε με 3.900.000 από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ με τις ευλογίες του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Κλπ κλπ κλπ.

Γιορτάζοντας κι εμείς εδώ την επιχειρηματικότητα, 
την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία,
ακούμε (τι άλλο?) Οπισθοδρομική Κομπανία,
στο τραγούδι που αναφέρει τον τίτλο της επιχορηγηθείσης εξωστρεφούς επιχειρήσεως.





2 σχόλια :

  1. Και επειδή έχω προσωπική άποψη να συμπληρώσω ότι η εκκλησία είναι στην εκλογική περιφέρεια του Τζαβάρα (πιο πολύ σε ταβερνιάρη φέρνει παρά σε πολιτικό), ο οποίος φρόντισε σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών θητείας να χαρακτηρίσει την εκκλησία ως νεότερο μνημείο (την ενέταξε στα Βυζαντινά Μνημεία!!!!), ενώ υπάρχει ταυτόχρονα οφειλή του Υπουργείου Πολιτισμού 8.000.000 Ευρώ σε 350 επιχειρήσεις από το 2010 που θα μπορούσε να είχε εξοφληθεί για να μην κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις.

    Πληροφοριακά, ακόμα υφίσταται αυτή η οφειλή, η οποία προέκυψε από τον οργανισμό που ανήκε στο Υπ. Πολιτισμού, τον Ο.Π.Ε.Π., που ο Βενιζέλος με τον Πάγκαλο έκλεισαν και είναι από τότε σε εκκαθάριση! Και ενώ υπάρχουν από την εκκαθάριση 4.000.000 για να δοθούν έστω και μειωμένες οι οφειλές στις επιχειρήσεις (προμηθεύουν τα πωλητήρια των μουσείων με είδη αναμνηστικών), ΟΛΟΙ οι υπουργοί από το 2010 μέχρι σήμερα δεν υπογράφουν την απόφαση πληρωμής και τα χρήματα παραμένουν στην τράπεζα, ώστε στο τέλος του 2016 να περάσει η πενταετία και να παραγραφούν οι οφειλές, οπότε τα 4.000.000 Ευρώ θα μείνουν στο Υπουργείο!!!!!! Υπ' όψιν ότι μόνο οι 100 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει αγωγές ώστε να κατοχυρώσουν την οφειλή, αλλά και από αυτές πολλές έχουν ήδη κλείσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως αν οι επιχειρήσεις αυτές συγχωνεύονταν με την επιχείρηση του αγίου Νικολάου, αν γινόντουσαν θυγατρικές του αγίου Νικολάου, κάτι τέτοιο τέλος πάντων, αν το γύριζαν κι άρχιζαν να φτιάχνουν σταυρουδάκια και εικονίσματα ή ξερωγώ εξαπτέρυγα, κάτι τέτοιο, ίσως τότε να γινόταν κανένα θαύμα και να έπαιρναν τα χρωστούμενα...
      Τι τραβάμε κι εμείς οι Ευρωπαίοι...

      Διαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si